visitors

vis

international

free counters

Σάββατο, 16 Οκτωβρίου 2010

ΕΦΥΓΕ Ο ΜΑΙΤΡ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΑΛΙΑΝΙΔΗΣ

«Εφυγε» ο Γιάννης Δαλιανίδης...

Πέθανε σε ηλικία 87 ετών ο γνωστός σκηνοθέτης Γιάννης Δαλιανίδης. Η πολιτική του κηδεία, κατόπιν επιθυμίας του ιδίου, θα γίνει τη Δευτέρα στις 15:00 από το Α' Νεκροταφείο της Αθήνας.
Ο Γιάννης Δαλιανίδης γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη στις 31 Δεκεμβρίου του 1923 και μεγάλωσε από θετούς γονείς. Ξεκίνησε την καριέρα του ως χορευτής και χορογράφος χρησιμοποιώντας το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο «Γιάννης Νταλ». Από το 1958 άρχισε να...
 γράφει σενάρια για κινηματογραφικές ταινίες. Το πρώτο του σενάριο ήταν για την ταινία «Το Τρελοκόριτσο».
Το 1959 αρχίζει η σκηνοθετική του καριέρα με την ταινία «η Μουσίτσα» και την ίδια χρονιά ακολούθησε η ταινία «Λαός και Κολωνάκι». Το 1961 ξεκίνησε η συνεργασία του με την Φίνος Φιλμς με την ταινία «Ο Κατήφορος», η οποία σημείωσε μεγάλη επιτυχία, εκτινάσσοντας την καριέρα του Δαλιανίδη. Έκτοτε δούλεψε κατ' αποκλειστικότητα στη Φίνος Φιλμς μέχρι το 1977, που γυρίστηκε η τελευταία ταινία της εταιρίας Ο κυρ Γιώργης εκπαιδεύεται.
Το 1962 παρουσιάζει το μιούζικαλ, Μερικοί το προτιμούν κρύο, που έσπασε τα ταμεία, εισάγοντας ένα νέο είδος για τον ελληνικό κινηματογράφο.
Με περισσότερες από 60 ταινίες στο ενεργητικό του, ο Γιάννης Δαλιανίδης γνώρισε μεγάλη επιτυχία και μέσα από τις δουλειές που έκανε για την τηλεόραση. Η είσοδός του στην τηλεόραση έγινε το 1974 με το Λούνα Πάρκ, που παιζόταν με επιτυχία επί σειρά ετών.
Φιλμογραφία
Η μουσίτσα (1959)
Λαός και Κολωνάκι (1959)
Ένας βλάκας και μισός (1959)
Χριστίνα (1960)
Το κοροϊδάκι της δεσποινίδος (1960)
Κρουαζιέρα στη Ρόδο (1960)
Ο σκληρός άντρας (1961)
Ο Κατήφορος (1961)
Ζητείται ψεύτης (1961)
Ο Δήμος από τα Τρίκαλα (1962)
Ο ατσίδας (1962)
Νόμος 4000 (1962)
Μερικοί το προτιμούν κρύο (1962)
Η κυρία του κυρίου (1962)
Χωρίς ταυτότητα (1963)
Ένα κορίτσι για δύο (1963)
Ίλιγγος (1963)
Η ψεύτρα (1963)
Οι κληρονόμοι (1964)
Κάτι να καίει (1964)
Η χαρτοπαίχτρα (1964)
Εγωισμός (1964)
Τέντυ μπόυ αγάπη μου (1965)
Κορίτσια για φίλημα (1965)
Ιστορία μιας ζωής (1965)
Ένα έξυπνο έξυπνο μούτρο (1965)
Ραντεβού στον αέρα (1966)
Οι θαλασσιές οι χάντρες (1966)
Ο ξυπόλυτος πρίγκηψ (1966)
Η Στεφανία (1966)
Δάκρυα για την Ηλέκτρα (1966)
Νύχτα γάμου (1967)
Γαμπρός απ' το Λονδίνο (1967)
Το παρελθόν μιας γυναίκας (1968)
Όλγα αγάπη μου (1968)
Ο ψεύτης (1968)
Ο Μικές παντρεύεται (1968)
Μια κυρία στα μπουζούκια (1968)
Ένας ιππότης για τη Βασούλα (1968)
Γοργόνες και μάγκες (1968)
Το ανθρωπάκι (1969)
Όταν η πόλη πεθαίνει (1969)
Ο γόης (1969)
Ξύπνα Βασίλη (1969)
Η Παριζιάνα (1969)
Μια τρελή τρελή σαραντάρα (1970)
Το κοροϊδάκι της πριγκηπέσσας (1971)
Ο κατεργάρης (1971)
Ο επαναστάτης ποπολάρος (1971)
Μια Ελληνίδα στο χαρέμι (1971)
Μαριχουάνα στοπ (1971)
Ο μάγκας με το τρίκυκλο (1972)
Ο εχθρός του λαού (1972)
Η αμαρτία της ομορφιάς (1972)
Η Μαρία της σιωπής (1973)
Έικοσι γυναίκες κι εγώ (1973)
Οι εραστές του ονείρου (1974)
Ο κυρ Γιώργης εκπαιδεύεται (1977)
Τα τσακάλια (1981)
Η στροφή (1982)
Βασικά καλησπέρα σας (Οι ραδιοπειρατές) (1982)
Οι επικίνδυνοι (1983)
Καμικάζι αγάπη μου (1983)
Έλα να αγαπηθούμε ντάρλινγκ (1984)
Περάστε φιλήστε τελειώσατε (1986)
Μπανάνες (1987)
Ισόβια (1987)
Τηλεοπτικές σειρές
Το λούνα παρκ, ΕΡΤ 1974-1981
Τα Ανάποδα (ΕΡΤ, 1981, δεν προβλήθηκε λόγω αλλαγής της διοίκησης)
Τα καθημερινά (ΕΡΤ1) 1983-1984
Τα λιονταράκια (ΕΡΤ1) 1985
Οδός Ανθέων, (ΕΡΤ1) 1987 -1988
Το ρετιρέ, (MEGA Channel) 1990-1992
Οι μικρομεσαίοι, (MEGA Channel) 1992-1993
Στραβά και ανάποδα, (MEGA Channel) 1993-1994
Αραχτοί και λάιτ, (ANT1) 1994
Το τρίτο στεφάνι, (ANT1) 1995
Το χρώμα του φεγγαριού, (ANT1) 1996
Απιστίες, ΑΝΤ1 1998
Μικρές αμαρτίες 1999

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΑΝΤΕ ΝΑ ΞΥΠΝΑΜΕ ΛΙΓΟ